ATLETSKI KLUB "RUDOLF PEREŠIN", GORNJA STUBICA, www.ak.rudolf-peresin.com
Važne obavijesti i novosti:
Himna Triatlon i Atletskog kluba Rudolf Perešin:

Povijest

POVIJEST:

ATLETSKI KLUB „RUDOLF PEREŠIN“ GORNJA STUBICA

NAPISALI: Dražen Dinjar & Matija Lukina -travanj, 2022.

 

Atletski klub „Rudolf Perešin“ Gornja Stubica, osnovan je 15.12.2000. godine u Gornjoj Stubici na inicijativu Željka Lukine, i to samo nakon što je samo godinu dana ranije (08.10.1999.) osnovan i Triatlon Klub „Rudolf Perešin“ Gornja Stubica. U to vrijeme u Hrvatskom zagorju postojao je samo jedan atletski klub sa sjedištem u Donjoj Stubici, tzv. Sportsko Društvo „Stubica“. U tom klubu većinu trkača su činili atletičari iz Gornje Stubice pa sa njihovom željom i podrškom općine Gornje Stubice sa tadašnjim načelnikom Aleksandrom Škudar, osnovan je ovaj atletski klub. Tada, kao i dan danas, smo slavili i bili ponosni na heroja domovinskog rata, našeg gornjostubičanca, Rudolfa Perešina, koji je svojim vojno letačkim akcijama pridonio pobjedi Hrvatskog naroda nad Srpskim okupatorima. U njemu smo vidjeli našeg uzora i pobjednika te njemu u čast i zahvalnost dali ime kluba, isto kao i triatlon klubu.

.

Slika: Grb (logo) atleskog kluba

Prvi predsjednik kluba bio je Marijan Lukina, a sada je gosp. Siniša Pasanec. Funkciju predsjednika kluba još su obnašali: Stjepan Lešković, Jasmin Krizmanić i Dalibor Bajs.

Kao i u triatlon klubu, glavni sportski djelatnik i vođa kluba je Željko Lukina koji je i najviše zaslužan za postojanje ovoga kluba i atletske staze koju svakodnevno koristimo na svojim treninzima u Gornjoj Stubici u sportskom centru, gdje je i sjedište ovoga kluba (zajedno sa Triatlon klubom „Rudolf Perešin“ i nogometnim klubom „Matija Gubec“). On je također trenutno i dopredsjednik kluba a i aktivni član kluba kao natjecatelj te jedan je od boljih trkača u Hrvatskoj u svojoj veteranskoj konkurenciji.

Slika: Željko Lukina

Trenutno u klubu je aktivno oko 40-tak članova (atletičara, trkača). Većinu članova čine djeca od predškolske do srednjoškolske dobi, koja su nam i prioritet u radu kluba jer bez mladih nema budućnosti, a nama je cilj da klub opstane i doživi još puno generacija.

Osnovicu kluba čini nekad juniorski i seniorski reprezentativac, osvajač medalja na državnim natjecanjima, višestruki prvak Hrvatske u polumaratonu, prvak Hrvatske na 10km i u maratonu, peterostruki pobijednik Hrvatskog kupa u cestovnom trčanju, Dražen Dinjar.

Slika: Dražen Dinjar

On je i službeni trener kluba (ujedno obnaša i funkciju tajnika kluba), završio je doškolovanje za voditelja atletike na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Prije nekoliko godina, Dražen je u klubu pokrenuo Školu atletike, namijenjenu prvenstveno djeci i mladima (prozvani: Mali atletičari) ali i svima koji su voljni se okušati u atletici bez obzira na dob. U toj Školi trčanja, najviše treniramo trčanje, a povremeno bacačke i skakačke treninge u kojima nam pomaže član klub Frano Duspara iz Zagreba (višebojac). Osim Dražena i Frane, treninge djeci vodi i Matija Lukina (aktivni član klub i ujedno i instruktor triatlona). Tu školu trčanja smo prošle 2021. godine nadopunili i sa Školom triatlona u sklopu Triatlon kluba „Rudolf Perešin“ koju vodi Matija Lukina, kojoj je cilj stvaranje tzv. Malih triatlonaca.

 

Slika: Mali atletičari Atletskog Kluba Rudolf Perešin Gornja Stubica,

(slikano na natjecanjima u sezoni 2021.)

Slika: Mali atletičari Atletskog Kluba Rudolf Perešin Gornja Stubica,

sa trenerom Draženom Dinjar - (slikano na natjecanju HALS lige u sezoni 2019.)

Slika: Veliki atletičari Atletskog Kluba Rudolf Perešin Gornja Stubica

(slike sezone 2021.)

U prvim godinama kluba veliki rezultatski doprinos pridonijeli su također osvajači državnih medalja u kategoriji kadeta, članovi, Matija, Ana i Marko Lukina. Naši najmlađi atletičari najviše nastupaju na HALS ligi (Hrvatska atletska liga sjever).

Slika: Juniori Atletskog Kluba Rudolf Perešin Gornja Stubica

(slikano 2007. godine na utrci ekipnog PH u krosu;

slijeva na desno: Hrvoje Turčić, Ante Pešec, Nikola Škvorc i Dinko Frajzman)

 

            Slika: Seniori Atletskog Kluba Rudolf Perešin Gornja Stubica

(slikano 2018. godine na utrci ekipnog PH u polumaratonu; Požega / čitaj slijeva na desno: Matija Lukina, Neven Čorko, Dražen Dinjar, Nikola Škvorc, Zoran Komar)

Naši članovi kluba nekoliko puta su bili i ekipni prvaci Hrvatske u polumaratonu, krosu i planinskom trčanju, što nas na čelu sa našim članom Draženom Dinjarom, drži na samom vrhu u trčanju i čini jednim od najtrofejnijih klubova u cijeloj Hrvatskoj.

Osim nastupa naših članova na domaćim utrkama, dosta utrka je istrčano u susjednim zemljama i po cijelom svijetu. Nastupili smo u Sloveniji, BiH, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Švicarskoj, SAD-u. Za te nastupe, uglavnom su to bili poznate svjetske utrke u maratonu (u New Yorku, Ateni) zaslužni su Željko Lukina, Zdenko Knezić i Mladen Prekrat.

Pošto je naš klub jedan od mlađih u Hrvatskoj, nastojimo privući što više djece i mladih da se malo pokrenu, aktiviraju. Osim što smo u uskoj suradnji sa osnovnom školom „Matija Gubec“, ravnateljicom gđom. Sanjom Knezić i učiteljima tjelesnog odgoja, raznim sportskim manifestacijama nastojimo privući sve ljude, osobito mlade da se aktiviraju.

KLUB KAO ORGANIZATOR – sportske manifestacije:

Naš klub je trenutno organizator dviju atletskih utrka - sportskih manifestacija:

 • MODROŽANSKA UTRKA – Memorijal Marijana Lukina
 • održava se svake godine u kolovozu i to u samom selu Modrovec iz kojega su rodom Željko Lukina i naš pokojni prvi predsjednik kluba, Marijan Lukina, kojemu je utrka i posvećena. Utrka je dužine 10.5km i trče se 5 krugova od 2.1km kroz selo Modrovec.
 • osim glavne utrke uvijek organiziramo i utrke za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi te utrku građana tako da se svi mogu okušati u trčanju i sudjelovati
 • GORNJOSTUBIČKI CENER – Spomen utrka RUDOL PEREŠIN
 • održava se u sklopu manifestacije „Susreti za Rudija“ (u svibnju ili rujnu)
 • start glavne utrke na 10km te utrke građana na 5km je u centru Gornje Stubice kod spomen parka Rudolf Perešin a cilj, proglašenje, dječji troboj natjecanje i prijave su kod sportskog centra Gornja Stubica
 • utrke: Glavna utrka - 10km / Utrka građana - 5km / DJEČJI TROBOJ – za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi u disciplinama: kros trčanje, skok u dalj i bacanje vorteksa.

Na te utrke dolaze trkači iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja jer smo na dobrom glasu kao organizatori. Za to su najviše zaslužni: Željko Lukina, sin Matija Lukina i Dražen Dinjar kao i svi članovi kluba koji također pomažu kao i u svakom drugom segmentu da klub što bolje funkcionira.

Kroz svoju povijest klub je organizirao i ove sportske manifestacije – atletske utrke:

 

 1. Polumaraton „Jurjevo“) – organiziran od 1994.

– memorijal Branko Vrančić

 • Zadnji put organiziran 2014. godine

 

 1. GUBČEV BREG RACE
 • Održano 17.11.2019. - zadnja utrka i finale "ZAGORSKE TRKAČKE LIGE 2019.“

 

 1. Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu
 • Održano 30.11.2008. godine

 

 1. Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu
 • Održano 08.03.2014.

 

 1. Utrka u Oroslavju – memorijal Leopold Japec
 • Održano 20.06.2010. godine

Tijekom naše kratke povijesti AK „Rudolf Perešin“ postao je jedan od uzora ostalim hrvatskim klubovima koji dolaze iz najvećih gradova, isključivo radi svojih postignutih rezultata koji su ostvareni u relativno lošim uvjetima (a najviše financijskim) s obzirom na te druge klubove, i svojim organizacijskim sposobnostima.                                                                                 

NAPISALI: Dražen Dinjar i Matija Lukina

U Gornjoj Stubici, travanj 2022. god.

 

 

 

                                                                                               

                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

                                                                   

 

« povratak

 

 

Sva prava pridržana: Ak Rudlof Perešin